Odrůdy vín
Cukernatost vína
- Suché nejvýše 4g zbytkového cukru/litr
- Polosuché 4,1 - 12g zbytkového cukru/litr
- Polosladké 12,1 - 45g zbytkového cukru/litr
- Sladké minimální obsah 45g zbytkového cukru/litr
Perlivé víno
Perlivé víno je uměle sycené (impregnované) kysličníkem uhličitým za chladu, nebo vyrobené kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa. K výrobě perlivých vín se běžně používají vína stolní či jakostní. Kysličník uhličitý se při umělém sycení váže hůře než...
Šumivé víno (sekt)
Šumivé víno (sekt) se připravuje prvotním nebo druhotným kvašením tuzemských moštů v lahvích nebo ve velkých nádobách (tancích). Přetlak v lahvi při teplotě 20 °C musí vykazovat nejméně 0,35 MPa, s výjimkou lahví o objemu do 0,25 l, kde přetlak musí...
Barrique
Takto jsou označovány dubové sudy obsahu 225 litrů, jejichž vnitřní povrch je ožehnut ohněm. Tímto speciálním ošetřením sudu se do vína během jeho zrání dostávají látky ze dřeva, a tím se ovlivňuje žádoucím směrem charakter vína. Ve vůni je pak možno ucítit...
Sur lie
Víno zrající na kvasnicích (tzv. leží na kvasnicích).
Košer
Košer víno se vyrábí za striktního rabínského dozoru. Na jeho výrobě se musejí a smějí podílet pouze zbožní Židé. Víno nesmí přijít do styku s živočišnými produkty (bílek, želatina) a musí být osobně schválené rabínem s Izraele. Hotového košer vína...
Mešní víno
Víno vyrobené dle pravidel křesťanských církví.
Stolní víno
Jsou to révová vína odpovídající jakostním předpisům pro révová vína, zdravá harmonická, ale bez zvláštních typických znaků vín jakostních. Stolní víno se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů přírodní cukernatosti. (Hrozny s 10 stupni cukernatosti mohou být...
Ročníkové víno
Vína pocházejí s hroznů sklizených v určitém roce, dle předpisů různých zemí je povoleno ročníkové víno doplňovat určitým množstvím vína z jiných ročníků, teprve čas však ukáže, které ročníkové víno bude skutečně kvalitní.
Víno s přívlastkem (jakostní víno s přívlastkem)
Jsou odrůdová vína nedoslazovaná řepným cukrem pocházející z vyzrálých hroznů obsahující vyšší obsah cukru. Vyrábí se z hroznů rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné. Víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené...
Návody
Jak se pěstuje víno
17.11.2011 15:32
Samozřejmě je velký rozdíl, pokud chceme víno pěstovat na své zahrádce pro okrasu a nebo hodláme osadit 20ha půdy a zabývat se pěstováním vinné révy profesionálně. Mi si zde povíme úplné základy, které si je potřeba uvědomit pro oba případy.
Vhodné místo
Výběr vhodného místa pro výsadbu vinné...
Jak se dělá víno
17.11.2011 15:32
Pro začátek bychom si měli říct, co všechno je důležité pro kvalitní vinnou révu. Velmi důležitá je její odrůda, dále půda, stáří a kvalita vinic, počasí a samozřejmě také kvalitní sběr. Výroba vína tedy začíná přímo na vinici, a to sběrem hroznů. Někdy nás na hroznech může překvapit plíseň,...
Jak se správně pije víno
17.11.2011 15:31
Víno se nalévá do jedné až dvou třetin sklenice, aby se ním mohlo jemně zakroužit a tím se nám víno více “otevřelo”. Uvolní se tím z něj jeho aromatické látky a my si tak můžeme lépe vychutnat jeho vůni.
Sklenici s vínem držíme za stopku (ne za tělo ani za patku), abychom víno neohřívali. Je...