Druhy vín

13.11.2011 00:13

Druhy vín

Bílá vína

Druhy vín

Chardonnay

Vůně: podle klimatu od zelených jablíček až po vůni tropického ovoce.
Barva: zelenožlutá až nazlátlá
Podává se k bílým masům, paštikám, rybám.

Müller Thurgau

Vůně: jemně aromatická, s tóny grepu či broskví
Barva: zelenožlutá
Podává se k lehkým pokrmům, k měkkým sýrům.
 

Muškát moravský

Vůně: květinová muškátová vůně
Barva: zelenožlutá
Podává se k dezertům, sýrům a lehkým úpravám bílého masa.

Ryzlink rýnský

Vůně: aromatické tóny po lipovém květu, medu a broskvích
Barva: žlutozelená
Podává se k předkrmům, lehčím pokrmům z bílého masa a ryb.

Ryzlink vlašský

Vůně: květinová
Barva: žlutozelená
Podává se k rybám, předkrmům.

Rulandské bílé

Vůně: květinová, která přechází ve vůni hrušek
Barva: zelenožlutá
Podává se k tmavým a kořeněným masům.

Rulandské šedé

Vůně: po ovocných tónech
Barva: zlatošedá
Podává se ke kořenitým pokrmům nebo rybím specialitám.

Neuburské

Vůně: velmi jemná, po ořeších, malinách nebo smetaně
Barva: žlutá, u vyšších přívlastků zlatožlutá
Podává se s hustými omáčkami, pečenou drůbeží nebo drůbeží paštikou.

Sauvignon

Vůně: výrazná broskvová, někdy až kopřivová, angreštová
Barva: zelenožlutá
Podává se ke smetanovým comáčkám, studeným předkrmům, k plodům moře.

Tokajské

Vůně: po medu, mandarinkách a kandovaném ovoci
Barva: slámově žlutá až tmavě jantarová
Podává se k drůbeži, rybám, sýrům, těstovinám i k moučníkům.

Veltlínské zelené

Vůně: jemná, medově lipová
Barva: zelenožlutá
Podává se k předkrmům, k tvrdým sýrům.

Tramín červený

Vůně: po medu, exotickém nebo tropickém ovoci
Barva: zelenožlutá až zlatožlutá
Podává se jako aperetiv, k předkrmům, sýrům nebo k uzeným rybám.

Sylvánské zelené

Vůně: po angreštu, mírně kořenitá
Barva: zelenožlutá
Podává se k lehkým úpravám ryb, drůbeži nebo jemným paštikám.


Červená vína

Cabernet Sauvignon

Vůně: po černém rybízu, někdy po třešních, ostružinách - podle zralosti hroznů
Barva: tmavě granátová
Podává se k masitým pokrmům.

Frankovka

Vůně: po sušeném ovoci, jemné skořici
Barva: tmavě rubínová
Podává se ke kořeněným masům, ke zvěřině, k plísňovým sýrům.

Modrý Portugal

Vůně: příjemná vůně květin
Barva: jemně rubínová barva
Podává se ke kachně, těstovinám, ke zrajícím sýrům.

Malbec

Vůně: po lesních bobulí, tmavém peckovitém ovoci a švestekách
Barva: purpurově tmavá
Podává se k velmi kořenitým pokrmům.

Rulandské modré

nejstarší modrá odrůda
Vůně: drobného červeného ovoce (jahod, ostružin, třešní)
Barva: bledě rubínová až cihlová
Podává se k ušlechtilým sýrům, ke zvěřině.

Merlot

Vůně: po čokoládě, lékořici či mandlích
Barva: tmavá červená
Podává se k hovězí pečeni, masům připravovaným na grilu.

Svatovavřinecké

Vůně: po sušených švestkách, povidlech
Barva: tmavá granátová
Podává se k tmavým masům a ke zvěřině.

Zweigeltrebe

Vůně: s příjemnou vůní třešně a bobulového ovoce
Barva: granátová
Podává se k tmavému masu, těstovinám, bažantu, k plísňovým sýrům.

Zinfandel

Vůně: po ovoci, někdy lehounce po pepři
Barva: rubínová
Podává se k barbecue nebo samostatně.

Pinotage

Vůně: po kouři a dřevě
Barva: purpurová
Podává se se zvěřinou nebo kachnou na divoko.

Carmenére

Vůně: po sladkém koření, fíku a tabáku
Barva: tmavá červená
Podává se k sýrům.

André

Vůně: po zralých ostružinách
Barva: tmavě granátová


Růžová vína

Růžová vína by se správně měla vyrábět z odrůd určených k výrobě vín červených. Tedy žádným "scelováním" bílých a červených vín. Jedná se zpravidla o poměrně rychlé scezení (tj. stáhnutí) určitého množství moštu z čerstvě odzrněných hroznů a následným kvašením, tj. identickým, jaké se praktikuje u výroby bílých vín. Druhá, v poslední době stále častěji používaná metoda, je lisování celých modrých hroznů a následná fermentace jako u vín bílých.